Actueel


Garen, band en een sjamanistische Jezus

Niet één, maar zelfs twee DSTS-publicaties werden gepresenteerd op woensdag 16 november in SPUI25 te Amsterdam. Naast Tussen waarheid en wijsheid was dit ook God, iets of niets? van oud-DSTS-onderzoeker Taede Smedes. Ger Groot gaf een reactie op beide boeken, onder de intrigerende titel: Veritas, garen en band. Angela Roothaan, één van de auteurs die meewerkten aan Tussen waarheid en wijsheid, liet de aanwezigen - eveneens naar aanleiding van beide boeken - delen in haar visie op Een sjamanistische Jezus.

Panel


Waar zijn de kerken in de strijd tegen racismPanele?

Op 7 november j.l. werd de jaarlijkse Schillebeeckxlezing gehouden, georganiseerd door De Nieuwe Liefde, het Dominicaans Studiecentrum voor Theologie en Samenleving (DSTS) en de Vrije Universiteit. Dit jaar stond de relatie tussen het christendom en racisme centraal. Hoofdspreker was de Zuid-Afrikaanse dominee Mpho Tutu en er waren bijdragen van Matthea Westerduin, Godian Ejiogu en Hans van der Jagt. Muzikale intermezzo's werden verzorgd door Denise Jannah en Wolf Martini. Janneke Stegeman en Manuela Kalsky leidden de avond in goede banen. Tutu vroeg om commitment in de aanpak van racisme.

Lees hier het verslag van Bart Mijland.


Waarheid vinden. Wijsheid ontvangen. Gelovig levenJoris Vercammen

Waarheid en religie. Het is een gevaarlijke combinatie.’ Van hieruit vertrekt Tussen waarheid en wijsheid, de nieuwste uitgave van het Dominicaans Studiecentrum voor Theologie en Samenleving. De oud-katholieke aartsbisschop van Utrecht, Joris Vercammen, sprak op 30 oktober bij de presentatie van dit boek een lovende reactie uit.

Zijn bijdrage is hier integraal te vinden.


Christendom en racisme: partners in crime?
Schillebeeckxlezing door Mpho Tutu, 7 november in De Nieuwe Liefde

Mpho and Desmond Tutu


Jaarlijks in november wordt de Schillebeeckxlezing uitgesproken, dit jaar door Mpho Tutu. Dit programma maakt onderdeel uit van het programma van de Edward Schillebeeckx-leerstoel voor Theologie en Samenleving (VU), een initiatief van het Dominicaans Studiecentrum voor Theologie en Samenleving en De Nieuwe Liefde. De titel van de lezing is dit jaar: Christendom en racisme: partners in crime?

Lees hier meer


Tussen waarheid en wijsheid cover

Nieuw DSTS-boek Tussen waarheid en wijsheid
gepresenteerd op 30 oktober

Zondagmiddag 30 oktober a.s. vindt in het Dominicanenklooster in Huissen het symposium 'Tussen waarheid en wijsheid' plaats, ter gelegenheid van de presentatie van het boek Tussen waarheid en wijsheid. De waarheidsvraag in het licht van religieuze diversiteit. Dit boek  werd geschreven in het kader van het onderzoek van het Dominicaans Studiecentrum voor Theologie en Samenleving (DSTS).

Lees hier meer


Manuela Kalsky naar Washington DC

DSTS-directeur Manuela Kalsky neemt van 20 t/m 23 september deel aan de President’s Interfaith and Community Service Campus Challenge in Washington DC. Deze jaarlijkse conferentie werd in 2011 in het leven geroepen door de Amerikaanse president Obama.

Manuela Kalsky presenteert op deze conferentie haar onderzoek en het Nieuwwij-project in een internationaal panel over het leggen van verbindingen tussen niet-religieuze en religieuze peacebuilders. Ook maakt zij deel uit van het International Higher Education Interfaith Leadership Forum, georganiseerd door Georgetown University in Washington DC voorafgaand aan de Campus Challenge.

Voor meer info:
https://berkleycenter.georgetown.edu/subprojects/international-higher-education-interfaith-leadership-forum
http://www.gallaudet.edu/news/interfaith-campus-challenge.html


GBoekcoverod, iets of niets?

Het Dominicaans Studiecentrum voor Theologie en Samenleving heeft de goede gewoonte om naast een vaste staf ook tijdelijke onderzoekers in dienst te nemen. Godsdienstfilosoof en theoloog Taede Smedes mocht zich vorig jaar als tijdelijk onderzoeker in het kader van het onderzoeksproject ‘Meervoudige religieuze binding als toekomstperspectief voor religie in Nederland’ bezig houden met religieuze atheïsten en religieuze naturalisten, met vormen van belonging without believing. Op 12 september verscheen zijn boek God, iets of niets? De postseculiere maatschappij tussen ‘geloof’ en ‘ongeloof’ naar aanleiding van zijn onderzoek.

Lees hier meer.


Oudere DSTS-berichten kunt u hier vinden
Dominicaans Studiecentrum
voor Theologie en Samenleving
Nieuwe Herengracht 18
1018 DP Amsterdam
Tel. 020-6235721
secretariaat@dsts.nl
www.dsts.nl

© DSTS 2016
home | wat is het dsts? |  onderzoeksproject |  medewerkers
publicaties | Project W!J | organisatie |  links

 
\Oratie\Uitnodigingen\Per mail\2012-10-01 Uitnodigingen per mail - Sneek.£m